proč oblékat pejska

16.09.2008 14:25

Oblečky pro psy nejsou jen věcí trendu a módy


To, co bylo před několika lety přinejmenším zvláštní - oblečky pro psy, dnes již patří zvláště u některých plemen k běžnému standartu.
Je zde zřejmý vliv „humanizace" mazlíčků, mnozí z nich s námi tráví celé dny i na pracovišti, jsou plnohodnotnými členy domácnosti a tak k nim i přistupujeme, jsou součástí našeho života a věnujeme jim větší péči než kdy dříve.
U mnohých plemen však oblečky pro psy nejsou jen věcí trendu a módy, je to spíše nutnost. V posledních letech za přispění mnoha veterinářů a jejich doporučení chovatelé začali oblékat plemena, u kterých je to více než vhodné. Teplotní šok, který zažije pražský krysařík chovaný v paneláku při venčení v lednu v mínus 8 °C, musí pro něj být velmi nepříjemným zážitkem.
Prodejní statistiky ukazují, jak roste obliba malých plemen. Nejprodávanější jsou velikosti oblečení od 25 do 40cm, měřeno od kohoutku je kořeni ocásku. V domácnostech s nimi přibývá plemen jako jsou čivavy, yorkšírští teriéři, naháči a všechna krátkosrstá plemena, která obleček zaslouží, samozřejmě s ohledem na počasí. Každý chovatel by měl být soudný a měl by vědět, že přehřátí způsobené nevhodným příliš teplým oblečením v relativně teplém počasí, dokáže zvířeti také velmi uškodit.

Jaké modely oblečků pro psy se dnes prodávají?

Snaha je o širokou nabídku oblečků pro psy zahrnující jak „pracovní modely" jako jsou prošívané vesty, sportovní overaly či reflexní vesty, tak i oblečení „pro volný čas", vycházky ve městě apod.
Pro tento účel se nabízí např. svetry s výšivkou, pláštěnky s kapucou nebo jeans overaly.

 

—————

Zpět